Petai. Ulam yang mempunyai tarikan dan
paling digemari ramai terutamanya golongan berusia. Ia menjadi pilihan mereka
dengan keenakkan rasanya sebagai penambah selera ketika menjamu selera. Para
penggemarnya juga menjadikan petai sebagai jeruk dan bahan dalam masakan
seperti sambal tumis bilis dan sebagainya.
Petai terhasil dari spesis pokok asli
yang tingginya sekitar 30 meter, yang banyak hidup di kawasan hutan tropikal
seperti Malaysia, Indonesia dan Thailand.
Namun, petai juga menjadi makanan yang
paling dibenci oleh kebanyakkan orang yang anti padanya. Ini kerana, petai
meninggalkan kesan bau mulut yang kurang menyenangkan atau busuk.
Tahukah anda ? Petai atau nama
saintifknya Parkia speciosa, mempunyai banyak kebaikannya. Petai mempunyai
kadar protein dan lemak yang tinggi berbanding buah-buah hutan yang lain,
selain mengandungi kalsium, fosforus, zat besi serta kaya dengan vitamin A, B1,
B2 dan C yang boleh jadikan anda awet
muda.
Petai juga mengandungi tiga jenis gula
semulajadi iaitu sucrose, fruktosa dan glukosa yang boleh merangsang segera
tenaga berterusan. Penyelidikan ke atasnya telah membuktikan bahawa dengan
hanya dua hidangan petai mempunyai cukup tenaga untuk senaman selama 90 minit.
Maka, tidak hairanlah ianya menjadi satu kemestian untuk menambah diet
pemakanan harian dari golongan atlit sukan. Tetapi bagi mendapatkan tenaga
bukanlah satu-satunya dengan hanya memakan petai.
Berikut adalah beberapa kebaikan lain
memakan petai yang nak Infokini.My kongsikan kepada anda..
Dapat
Memulihkan Kemurungan:
Menurut kajian yang terbaru, di antara
pesakit kemurungan, kebanyakan daripada mereka kembali pulih selepas makan
petai. Ini kerana petai mengandungi tryptophan, sejenis protein yang bertukar
kepada serotonin dalam badan dan meningkatkan mood kegembiraan.
Membantu
pesakit Anemia:
Zat besi yang tinggi, petai boleh
merangsang penghasilan haemoglobin di dalam darah dan seterusnya membantu dalam
kes-kes anemia.
Menstabilkan
Tekanan darah:
Buah tropikal unik ini sangat tinggi
kalium tetapi rendah garam, menjadikannya sempurna untuk membantu risiko
tekanan darah dan strok.
Meningkatkan
Kecerdasan Otak:
200 pelajar di Twickenham (Middlesex)
sekolah semasa peperiksaan dijalankan mereka diberi makan petai untuk sarapan,
rehat, dan makan tengah hari dalam usaha untuk meningkatkan kuasa otak mereka.
Penyelidikan telah menunjukkan bahawa buah petai dengan kalium penuh yang dapat
membantu pembelajaran dengan menjadikan pelajar-pelajar lebih peka.
Menyelesaikan
Masalah Sembelit:
Gentian tinggi dalam petai dengan diet
pemakanannya, boleh membantu memulihkan tindakan usus yang normal.
Menghilangkan
Keletihan:
Petai bertindak menyejukkan perut dan
dengan bantuan madu dapat membina semula kandungan gula dalam darah yang
berkurangan akibat keletihan. Juga melegakan dan menghidrat semula sistem anda.
Pedih
Ulur Hati:
Petai mempunyai kesan anti-asid
semulajadi dalam badan, jadi jika anda mengalami pedih hulu hati, cuba makan
petai untuk pemulihan yang baik.
Membantu
Sistem Saraf:
Petai yang tinggi vitamin B yang
membantu menenangkan sistem saraf.
Berat
badan berlebihan:
Kajian di Institut Psikologi di Austria
mendapati tekanan kerja menjadi pemangkin kepada pengambilan makanan seperti
coklat dan kerepek. Berdasarkan 5,000 pesakit hospital, kajian mendapati
kebanyakan pesakit obes membuat kerja-kerja tekanan tinggi. Laporan juga
menyatakan, untuk mengatasi masalah makanan yang disebabkan oleh panik, kita
perlu mengawal kadar gula dalam darah dengan mengambil makanan karbohidrat
tinggi setiap dua jam untuk mengekalkan kadar yang stabil.
Ulser:
Petai dapat membantu terhadap gangguan
usus kerana buah mentah boleh dimakan tanpa bersusahan. Ia meneutralkan
lebih-keasidan dan mengurangkan kerengsaan oleh salutan lapisan perut.
Kawalan
Suhu Badan:
Petai sebagai buah “penyejuk” yang dapat
menurunkan suhu kedua-dua fizikal dan emosi kepada ibu-ibu mengandung. Ibu
mengandung mengambil petai untuk memastikan bayi yang dilahirkan dengan suhu
yang sejuk.
Merokok:
Petai juga boleh membantu orang yang
cuba untuk berhenti merokok .. B6, B12 mengandungi, serta kalium dan magnesium
yang terdapat di dalamnya, membantu tubuh kita dalam membaikpulih kesan nikotin
terhadap tubuh.
Stress:
Potassium merupakan bahan mineral vital,
yang membantu menormalkan degupan jantung, menghantar oksigen kepada otak dan
mengimbangi kandungan air dalam badan anda. Apabila kita stres, kadar
metabolisme kita meningkat, sekali gus mengurangkan kadar potassium. Ini dapat
diimbangi semula dengan bantuan snek petai yang tinggi kalium.
Stok:
Menurut kajian dalam “The New England
Journal of Medicine” makan petai sebagai sebahagian daripada diet harian boleh
mengurangkan risiko kematian oleh strok sebanyak 40% “.
Jadi, seperti yang anda lihat, petai
memang merupakan ubat semulajadi kepada banyak penyakit. Jika dibandingkan
dengan epal, ia mempunyai empat kali protein, dua kali karbohidrat, tiga kali
fosforus, lima kali vitamin A dan zat besi, dan dua kali vitamin serta mineral
yang lain. Ia juga kaya dengan potassium dan menjadikan salah satu makanan yang
terbaik.
Jangan lupa! Sharing is Caring… 😉
No comments:
Post a Comment